måndag 27 december 2010
Gott Nytt År
lördag 18 december 2010
Förhoppningarnas högtid
Fram för den kärleksfulla julen, med de många förtroendefulla samtalen över alla gränser.
Sjung tillsammans ät,drick och ha det bra...
lördag 11 december 2010
Jul, Jul
Fin årgång men det luktade mest sprit om den kvarvarande essensen. Så, redo att möta den annalkande julturbulensen, nåra till gagn andra till fördärv?
torsdag 2 december 2010
Byggarbetsplats
söndag 21 november 2010
Idé och verklighet?
Hur behålla glöden att våga välja engagemang i Riksteatern, när vardagen kryper på?
Det ideella arbetets riddare, utkämpar sin sista strid eller...??? Nej, nu jävlar!!!!
måndag 15 november 2010
Winter has me in it´s grip, think I take a summertrip..
Vi testar idéen om påverkanstorg som vi ska använda på kongressen, istället för att arbeta i plenum som brukligt hos många fortfarande.
Det har visat sig råda bot på den utbredda "talarstolssjukan" att arbeta med påverkanstorg.
Jag hoppas på många intressanta ,nära kulturmöten.
fredag 5 november 2010
La Rambla i november
Vi sitter och tittar på folklivet, och filosoferar över livet i stort och smått.
Ramblans Ronaldinho försöker fånga vårt intresse med sina bollkonster, för några futtiga cent. Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att tjäna till uppehället. Så för att accentuera sina konster och göra dom synliga för mängden har han klättrat upp på en stege iförd en "barcatröja". Han kickar och jonglerar obehindrat med bollen från sin upphöjda position. Släng dig i väggen Messi! Vem av er tjänar de stora pengarna, och vem är konstnären? Där sitter också gatans Picasso, och trollar fram bilder för en spottstyver. Livet är förunderligt?
söndag 24 oktober 2010
Frustrerad gubbe
Regeringen "kom ut" med en nya budgetpropositionen 12 oktober, en propp som andas åtstramning på kulturområdet. De områden man prioriterar kulturbyggnads vård, kulturella och kreativa näringar och skapande skola. Kulturbyggnader som Statens Fastighetsverk håller efter behöver naturligtvis skötas. Kungliga Operan har bl.a figurerat i debatten, nu får väl vi medborgare vara med och fixa en välbehövlig uppsnyggning?
När det gäller skapande skola som får 37 miljoner mer i kassan än förutvarande år så kan man ju diskutera, för nu ska pengarna räcka till hela grundskolan(istället för som nu årsk.4-9) från ca 22 miljoner per stadium till ca 15 miljoner per stadium och år. Jag vet inte om det är att satsa på barn och ungdom egentligen?
Sådant som jag brinner för stramas åt. En ny rubrik har fått ersätta en gammal, folkrörelsepolitik har blivit "Politik för det civila samhället".
Jag är väl konservativ och jag kan förstå att folkrörelsebegreppet hör till en svunnen tid i denna indvidualismens tidsålder, men jag gillar inte hur man systematiskt tvättar dagens samhälle rent från sådant som jag är uppväxt med, solidaritet och kampen för det gemensamma.
Riksteatern, med sina 230 lokala föreningar runt om i landet, får ett minskat anslag från 264 miljoner till 252 miljoner. Dessutom får Riksteatern ett delvis förändrat uppdrag med mer av stödjande och mer av pedagogisk inriktning, iställer för egna produktioner. En levande folkrörelse som ska passas in i ett system, samverkansmodellen.
När dessutom kommunerna drar ner anslag till de lokala kulturföreningarna på grund av snålblåsten som råder.Då fäller jag upp kragen på min vinterrock och sveper den tätare om mig, stretar vidare och tänker om fyra, då jävlar!
onsdag 20 oktober 2010
Makten och pengarna gör det möjliga omöjligt?
För bioägarna sätter pengarna och lönsamheten den yttre gränsen, poeten tittar på innehållet, och Folkets Hus och Parker ser den digitala mångfalden som en demokratisk rättighet.
Det ligger många frågor i luften som aldrig ställs. Det försiggår ett kulturellt tvåfronts krig i salongen, som jag tror inte alla upplever. Vi ställs inför spännande utmaningar och fantaserier.
Men något skymmer sikten....
Poeten mötte jag på tidigt 80-tal, när vi sammanstrålade under Lyrikveckan på Hallstaberget i Sollefteå och frågade oss "Överlever Sången". Jag konstaterar att frågan kvarstår.....
Min sämsta gren...en söndagsfundering
Jag har en kamrat som skaffat en självgående dammsugare, vilket kanske vore något för familjen Lundkvist? Kompisen berättar att hon och hennes man kan sitta vackert full av beundran medan manicken gör jobbet.
Jag har skaffat mig en rad krystade argument för utebliven städning, t.ex ingen i familjen har drabbats av några allergier, lite bakterier och smuts mår man bara bra av osv.
Men låta en manick ta över? Nej det är bara att bita i det sura äpplet.....
torsdag 14 oktober 2010
Möten
Jag med en undran om hur västvärlden ser på och informerar sig om Kina, och han med några svenska glosor som jag lärde honom, en ung man på väg att erövra världen.
Så många möten och kontakter under en vecka, korta ögonblick, långa samtal,vardagens småprat och så det där häpnadsväckande mötet....som t.ex ikväll efter träningen när jag mötte en man som duschade med träningskläderna på hel och hållen. Jag upphör aldrig att förundras över den förunderliga människan.
fredag 8 oktober 2010
Min mammas morfar hette Konrad.....

Lovisa hade ruter i sig.
Man sade" att dom byxorna satt på fel arsel" i den familjen, har jag fått veta av min mammas kusin. Lovisa var född 1833, en tid då familjen satte djupa avtryck i existensen, och samhällets inverkan var ganska liten. För det mesta var samhället starkt patriarkaliskt, men hos Tåmans rådde annan ordning. Lovisa var dessutom 7 år äldre en sin make vilket kanske också spelade in.
De levde i ett samhälle där skammen var stor, och familjetragedier kunde få oanade konsekvenser. Jag läser om Erik Lind i Folket som halshöggs 1836 utanför Eskilstuna i Råbyhed, då han försökt giftmörda sin fru för att få leva med sin nyvunna älskade.
Hedersrelaterat våld har funnits i alla tider, och när vi dessa dagar pratar om hederskultur, ska vi veta att vi är alla inblandade, om inte annat via vår egen historia. Det finns mer hos oss människor som sammanfaller än vad som skiljer oss åt.
Ett av Konrads och Selmas barn var alltså min mormor, Elna Maria som var född 1900.
Jag känner igen mig i det liv som många utav invandrargrupperingarna lever i vårt samhälle idag, för hos mormor samlades vi hela släkten på lördagar, fikade och spelade kort. Det var mostrar , morbröder och kusiner om vart annat. Diskussionerna blev ibland uppsluppna för att ibland till och med spåra ut. Familje och släktbanden var fortfarande väldigt starka.
Jag kan med avund se hur invandrarfamiljerna, träffas i området där jag jobbar och minnas ett annat samhälle, än det vi trodde att vi byggde. Eller tankarna och visionerna om ett annat samhälle. För i min mor och farföräldrageneration trodde man blint på att om man bara får det materiellt lite bättre så skulle samhället blomstra och utvecklas på alla de sätt. I och med arbetarrörelsens framväxt reformerades Sverige på väg mot ett sådant samhälle. Vi fick det bättre, och när vi hamnade i svårigheter fanns samhället där och stöttade. Familjen behövdes inte på samma sätt som tidigare. Familjebanden blev bräckligare på gott och ont. Den lilla människan kunde klara sig med barnbidrag, bostadsbidrag etc. om det skulle knipa.
Nu är vi det skede att vi måste skapa nya nätverk och mötesplatser, när man i nyliberal anda skär ner på samhällets insatser, samtidigt som familjebanden inte heller är starka längre.
Vi har skapat ett butikssamhälle som den gamle kulturministern Bengt Göransson säger, där medborgare görs till kund. Ett samhälle där butikssortimentet styrs av marknadskrafterna/butiksägarna naturligtvis, vilket är djupt olyckligt. Medborgarperspektivet är väldigt viktigt, där alla kan ta del och känna mening. Utopiskt,nej rent mänskligt och vi har råd med det.
Det finns ett lärande om vi blickar tillbaka på vår historia, vi har också mycket att lära utav de som har kommit hit till oss i Sverige, med helt nya erfarenheter. Vi lever trots allt i den del av världen där nästan allt är möjligt. Men det kräver förnyelse hos våra folkvalda medborgare, och det kräver engagemang hos var och en av oss.
Det finns ett gammalt foto på Konrad och Selma när de står på förstutrappen, han med sitt långa vita skägg, och hon en reslig gumma med knut i nacken. Fotot utstrålar, det här är vi ....vi bor här och vi blickar mot framtiden med tillförsikt.
Selma födde tio barn som hon fostrade tillsammans med Konrad, och jag är barnbarns barn i den del av släkten.
lördag 2 oktober 2010
Kul tur kostar pengar!!!

Inträdet på museerna i det borgerliga Sverige kommer att göra att många väljer bort tyvärr. Skulle vi i vår familj gå på Östasisiatiska Museet och se Terrakottaarmén t.ex kostar det oss 900:- (150:- x 6). Men det var fina dagar i Stockholm.
onsdag 29 september 2010
Öppna din dörr...
Igår träffade jag den lille mannen från Kosovo som kom redan 1964 som 18-åring till Sverige, och som nu vill delge mig sina tankar och idéer om hur han tycker vi skall leva samman.
Jag mötte också den nyblivne pensionären som jobbat inom psykiatrin, och flyttat runt i hela vårt avlånga land allt eftersom psykiatrireformerna kommit och gått.
Där runt hörnet väntar en strid ström av erfarenheter på oss.
Att alla människor har en berättelse är ju allom vedertaget, men man behöver platser dit man kan komma med sina berättelser. Nu på höstkanten drar vi oss inomhus, och tillgången på mötesplatser minskar drastiskt i den kalla nord. Då är det läge att öppna dörren, och möta nästan.....
lördag 25 september 2010
Ekenäs i september
Finns det spöken i små hus kan man undra, varför är spökerier alltid förknippat med slott herresäten?Hösten smyger sig långsamt på och vi blandar allvar och lek. Kultur skapar inte bara känslan av sammanhang, kultur skapar sammanhang.
Jag undrar om vi inte håller på i och med den nya kulturpolitiken att administrera bort möjligheterna för kulturen, tväremot intentionerna. Pengarna är borta innan vi nått fram till föreställningen?
onsdag 22 september 2010
Ett litet steg på vägen...
måndag 20 september 2010
Jag mötte en människa.....ett unikum
Han blev i sin skit, utan något behov av att ta sig någonstans där lukten av civilisation kunde riskera hans frivilliga exil. Jag besökte honom åter, en varm sommardag, och lät mig förundras över hur en människa kan överleva på denna sophög, som skulle föreställa ett hem.
Det var inte så att han var utan medel, nej då han hade ett jobb och en lön som han lyfte varje månad, han hade bara låtit skiten läggas på hög. I diskussionen oss emellan såg han det alltid på ett alldeles eget sätt . Kom jag med mina erfarenheter, så ville han gärna tangera och överträffa mina erfarenheter. Han lyssnade dock alltid och tog intryck även om han försökte dölja det, för han var mån om att inte bjuda på något.
Dock var han en oerhört varmhjärtad och hjälpsam människa som kunde stå till tjänst alla dygnets timmar för mig och familjen, bara han fick göra det på sitt sätt. Vi var de utvalda som han kunde med.
Vad han inte visste var att för varje dag ökade avståndet, avståndet till människorna och samvaron.
Skulden lät han dem bära som han inte kunde nå eller begripa sig på, de hade förverkat sin rätt att leva här bland oss tyckte han.
Så dök det upp, hans alternativ, de som förde hans talan; Sverigedemokraterna. För första gången på decennier, röstade han med stolthet på valdagen.
Jag tänkte, på honom som ett unikum, men hur kom vi till så skilda slutsatser?Jag trodde i min enfald att vår dialog skulle betyda något, även om vi kom ifrån skilda planeter? Jag trodde jag nådde fram? Jag måste söka upp honom.........fråga honom på vilka grunder? Inte ge upp, aldrig sluta hoppas, enträget, envist, återkommande beröra det som vi nästan glömt och lämnat oberörbart? Jag måste söka upp honom......
lördag 18 september 2010
Jag har stora förväntningar på en ny regering!!!
onsdag 15 september 2010
Läser om utanförskap
Hans politiska hemvist,( om han nu hade någon hemvist) var långt ut på vänsterkanten, i stort sett så långt ut man kan komma, där ensligheten ekar tomt.
Han tålde aldrig de som valde reformernas och kompromissernas väg. Han hade ju allt så klart för sig, han visste bättre.
Karriären avslutades med att han tillhandahöll familjesidan i lokaltidningen, och då och då i bitterhet spottade ur sig en och annan knivskarp sarkasm i lokaltidningen. Han förlikade sig aldrig, och när det verkligen gällde de sjuka, de utförsäkrade,de arbetslösa
valde han istället soffan och utanförskapet.
söndag 12 september 2010
lördag 11 september 2010
Att lyssna och försöka förstå
onsdag 1 september 2010
Man behöver dom inte, för att få veta!
Den borgerliga dominansen i media gör inte saken bättre. Denna s.k tredje statsmakt liknar mer och mer en alliansens propagandaapparat , naturligtvis ovärderlig för alliansen så här i valtider. Den oberoende och granskande journalistiken får man leta efter. I stället snaskas det, och man jagar sensationer och hänger ut sina troféer som man förr visade upp liken på galgbacken.
Ska vi gissa värdet på propagandan 1...2..eller 3 miljarder?
söndag 29 augusti 2010
Tio för de rika o fem för de små...
Jag återkommer ofta så också här till solidaritetsperspektivet i mina funderingar, och i den mest jämställda av världar så har vi i välfärdens Sverige fortfarande en unik möjlighet att få med alla på tåget. Men i ivern att privatisera och avnäma oss det gemensamma ansvaret för vår framtid, flyr vi mer och mer in i ojämlikhetens förödande labyrinter, med alliansens politik.
Den unge Fredrik Reinfeldt skrev 1993 i Det sovande folket: Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion (slut citat). Välfärdsstaten utgår ifrån folket, och utifrån politiken som det möjligas konst. Den unge "Muffaren" Fredrik skrev vidare :"Politiker skapar inte resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning". Den vuxne Fredrik fördelar om landets gemensamma resurser enligt "tio för de rika och fem för de små".
tisdag 24 augusti 2010
Bohus fästning-den besvärliga fästningen
fredag 20 augusti 2010
Kultur-en demokratisk rättighet
måndag 16 augusti 2010
Det finns så många sånger om kärlek........
fredag 13 augusti 2010
Ekenäs Kvarnteater

onsdag 4 augusti 2010
Onsdagkväll på verandan

fredag 30 juli 2010
Fem veckors semester har försvunnit?Borttappade?
måndag 26 juli 2010
Sommaren som nystart.....
söndag 25 juli 2010
Illusionen av trygghet?

fredag 23 juli 2010
Nu säger spåmännen att konjunkturerna vänder uppåt, då måste kulturfrågorna upp på bordet och in i debatten ordentligt igen. Det är inga lätta frågor men vi behöver kulturen som kittet eller smörjmedlet i vår samvaro.När nu regeringen går fram med storsläggan i privatiseringsivern är det viktigt med moteld, och framförallt en nyanserad debatt som kan leda fram till en balanserad kulturpolitik.
Bengt Göransson säger i -Tankar om politik :
"Jag är fortsatt starkt kritisk mot personer och grupper som har den totala och slutliga lösningen i beredskap. De undertecknar hellre en ärorik reservation än stöder en möjlig kompromiss. Jag hoppas att en eller annan gång kunna förmå den som har att fatta beslut att tänka en stund till och att nyansera beslutet. Det är farligt om beslutspotens får ersätta tankeverksamhet. Tänkandet – och det egna skrivandet – är förutsättningen för varje ledarskap".
Så till kultureliten, sluta med minglet,medieglansen är ju bara yta, politikerna, vi behöver engagemanget även från er-kultur för alla även inom vård skola och omsorg, men också kultur som egenvärde.
Men vi behöver framförallt ett kulturellt ledarskap som kan driva frågorna på ett ödmjukt och engagerat sätt.
onsdag 21 juli 2010
Låt historien inspirera oss, och låt oss aldrig glömma
Hur kunde han?
Och han var inte den ende kreatören läs mer på: http://www.ekomuseum.se/
onsdag 14 juli 2010
Tungt att bära, kan göra livet lätt men....
tisdag 13 juli 2010

Du och jag vi två, bara vi, vår vecka, när vi årets andra 51 veckor lever med alla andra. Det känns lyxigt men det är vi värda. Brygghuset hos Walter som vårt krypin, litet med sovloft men passar oss som hand i handske denna, vår egen vecka.
måndag 28 juni 2010
Gå i kloster
Vi besöker Östanbäcks kloster nära Sala, en gammal skola som nu tjänar bröderna i denna munkorden som lyder under helige Benedikts regel.
Vi hamnar vid samma bord som en utav bröderna, och min nyfikenhet gör att jag inleder ett samtal med denna broder om klosterlivet vs samhället. Jag konstaterar att vi tänker olika om det mesta, jag tror t.o.m att han låter sig provoceras av oss. Han tycker att de som jobbar med sociala frågor ute i samhället, "bara" jobbar 8timmar om dagen, och det känns som om han menar att då är det inte på riktigt? Jag kanske provocerar med att säga "att tron utan gärningar är död", som om att klosterlivet skulle vara befriat från gärningar, vilket jag naturligtvis inte menar. Han sluggar lite emot kvinnliga teologie studerande, akademiker och universitetsutbildningar, och så där håller vi på ett tag. Ganska trevligt om än på parallella spår. Har ni vägarna förbi, köp deras fina ljus i klosterboden, ty det är bättre att tända ett ljus än att banna mörkret, eller hur broder?
lördag 26 juni 2010
Dansen runt midsommarstången...
Det är trevligt att vi får vara med i gemenskapen när ungdomarna bjuder till fest. Midsommar när dagen är som längst och solen bara doppar nedanför takåsarna, för att strax dyka upp igen och påkalla ännu en ny dag.Knappt har leken och skratten tystna förrän allt drar igång på nytt, alla dessa ungdomar vänner till våra ungdomar, som med en härlig självklarhet sticker näsan i kylskåpet så här en dag efter festen.
De fixar en dagenefterbrunch som vi får åka snålskjuts på och allt känns behagligt, härligt.
torsdag 24 juni 2010
Sommaren den sköna!
Så hänger de med en i flera dagar, för att sedan flykta lika hastigt som de kom.
Nu är det i alla fall semester innan hösten tar vid med ett spännande val m.m.
söndag 20 juni 2010
Tio år på pilgrimscykling runt Vättern!

Hemma igen efter resan runt sjön,denna tredagars anrättning med ett fokus,att rena kropp själ runt Vättern under 12 timmar och 30 minuter. Så är det nog det är, så här efter tionde genomförda gången. Det handlar om de fysiska gränserna, men också det själsliga inre krafterna.Det finns dessutom ett vi utom gränsen för de fyras gäng som trampade i år. Man ser samstämmigheten i ögonen på folk, vi är ett folk som vill något och kan något, mera bara än att hojja runt en sjö. Regnet till trots, det stora flertalet återkommer år efter år för att fördjupa oss i mystiken kring detta till synes triviala tilltag.
söndag 13 juni 2010
Att vända blad....
fredag 11 juni 2010
onsdag 9 juni 2010
Jämställd på jobbet?
Vem får vad?Vad ser vi?Varför har det blivit så här?Vill vi ha detta, eller hur vill vi ha det? En del av de frågor som måste besvaras på väg mot ett jämställt samhälle.
Jag upplever att några nu när tillfälle ges slår några in redan öppna dörrar, i stället för att ta tillfället i akt.
Men det kanske är så att någon behöver ta en lite längre sväng medan andra går rätt på?Spännande är det i vilket fall som helst.
måndag 7 juni 2010
Sjung om studentens lyckliga dar....
Jag tror och hoppas det, han hör till de livsdugliga. De som kan flyga av egen kraft.
Jag vill att Sverige ska vara ett land för även de som behöver hjälp med att få luft under vingarna, Jag vill ha ett Sverige som sätter solidariteten i första rummet. Jag hoppas på förändring i september, ett Sverige där vi inte köper och säljer välfärd som knallarna på Kiviks marknad bjuder ut sitt lösgodis, köp två lakritsremmar betala för en ..... det smakar bra för stunden men varar inte länge.
torsdag 3 juni 2010
Stockholms stress.
fredag 28 maj 2010
Kvinnokraft
Jag har på näthinna två ögonblicksbilder från 1993 när jag var i Parabergen i Tanzania.
Den ena är den kvinna som kommer vandrande upp i bergen för att ta emot ett brev jag bär med mig från Sverige. Min hågkomst är att hon har gått med barnet i ett knyte på ryggen uppför berget, många mil bara för att erhålla ett meddelande från barnets far som är en svensk man, med hjärtat i två kontinenter.
Hon med förhoppning om ett annat liv för sitt barn, beredd till det yttersta av uppoffringar. Han i Sverige, till synes med hennes liv i sina händer.
Den andra bilden som etsat sig kvar är kvinnan som varje morgon arbetar i trädgården nedanför vårt hus. Hon har också barnet i ett knyte på ryggen, och arbetar oförtrutet med hackan, när jag vaknar och håller på långt in på kvällen när jag kommer tillbaka till huset för att vila. Alla dessa kvinnor jorden runt. Jag bugar och förundras......
tisdag 25 maj 2010
För-Om-Med eller Av? Eller att nå Mångfald i Kulturlivet!
lördag 22 maj 2010
The Monkey Opera
Två dagar i Alby på Subtopia, oväntade och väntade möten! 11 akter, med Scenkonst, kanske nycirkus, ibland oerhört spännande ibland bara tricks.Jag gillar när det tullas på gränserna och det där andra det som vi inte förväntade oss, Cirkörs Wear it Like a Crown var fantastisk!!! Och Musiken, lyssna nedan!!! Rebekka Karijord!
söndag 16 maj 2010
Frågan kvarstår...för vem?
Han återvände ofta till Ernst Wigfors som med tydlig enkelhet kunde beskriva vägvalen, men också ge det stora folkflertalet verktyg till att förstå.
"När högern talar om privatiseringar av vård, skola och omsorg, fråga dig alltid för vems skull och i vilket syfte"?
Jag bläddrar genom ett liv fyllt av förvissning om människans inneboende längtan efter gemenskap och solidaritet.
"För närvarande bestämmer kapitalet. Det köper arbetskraft så billigt som möjligt. Jag kan bara se en radikal ändring, att låta arbetskraften bestämma och köpa kapitalet så billigt som möjligt".
Klargöranden från Ernst Wigfors som gäller än i dag? Visst är det så! Pengar som drivkraften i mångt och mycket, men livet är så mycket mera, eller hur??? Frågan kvarstår..för vems skull och i vilket syfte?
fredag 14 maj 2010
Har vi förlorat kampen om kulturen?
Så här i valtider tänker jag, kulturdebatten då? Glömde vi kulturfrågorna? Kulturen i skolan, kultur i vården, på jobbet och i vardagen? Kultur som brobyggare, oavsett etnicitet, kön, ålder eller sexuell läggning.
Människan är istället utelämnad till mediemonopolet som sliter i oss, spelar ut mot våra sinnen med full kraft, raffinerat och medryckande.
Alla drömmer att vara idol eller fru/man till en bonde i lantlig idyll. Eller annars har de sociala medierna kommit emellan oss, nu innan vi lärt oss hantera dem? Vi kan vara vänner på facebook, det förpliktar inte, vi låter oss inte beröra eller beröras, men de fångar oss!
Scenkonsten, hjärtefråga för många av oss, ganityr och förströelse för andra. När kommer debatten om människans inneboende potential, och rätten till att få skapa, vara del i samhällsarbetet?
Kulturen hade en gång i tiden en viktig roll, inte minst i arbetarrörelsen. Bibliotekens tillkomst kom via folkbiblioteken som initierades via folkbildningsarbetet inom bl.a ABF.
Jag minns Lyrikveckorna på Hallstaberget som ABF-Mellannorrland anordnade så sent som under de sista decenierna under 1900-talet, med författare som Sandro-Key, Bengt Berg, Åke Hodell och Ann Smith m.fl. medverkade.
KSF gav ut lyrik till varje partikongress och till valen. Vi frågade oss då-överlever sången? Innerst inne trodde vi det, men hur blev det?
Trubadurer, poeter, förtroendevalda, konstnärer i en salig blandning träffades under ABF-forum etc. Allt detta verkar väldigt långt borta och mer eller mindre marginaliserat. Har vi förlorat kampen om kulturen? Det är klart vi inte har, det är dags nu!!!!
tisdag 4 maj 2010
Rödgrönt så klart!!
lördag 1 maj 2010
Drakar flyger bättre i motvind-japanskt ordspråk
Vissa dagar när man inte är där utan att det bär emot, så tröstar jag mig med att uppehåller jag bara strukturen och regelbundenheten i livsföringen så når jag lättare den inre fridens boning. Så är det för mig......
Tionde Vätternrundan kommer närmare, tänk att det kan vara så inspirerande att cykla runt samma sjö år efter år?
fredag 30 april 2010
Vem tycker det är bättre med reklamfinansierat?
STIM, svenska tonsättares internationella musikbyrå, tillvaratar kulturskapares intressen avseende musik. De har för vår räkning förhandlat fram avtal avseende medverkan i etern.
Spelar du 1 minut i Svt får du 350 kronor, medan du får bara 200 kronor i TV4. 1 minut på P3 ger 70 kronor medan i reklamfinansierad radio får du bara 1-3 kronor per minut.
Jag vet inte om all reklamfinansierad media omfattas av avtal med STIM, men jag vet emellertid att för kulturskaparna väntar dyrtid om public service skulle stryka på foten. Offentliga medel och vi skattebetalare värmer fortfarande kulturarbetarna, men hur länge till?
söndag 11 april 2010
Spårvagnens återkomst
söndag 4 april 2010
Påskens budskap.
onsdag 31 mars 2010
Sista dagen......
lördag 27 mars 2010
Sopa gruset från gatorna...våren är här!
tisdag 23 mars 2010
Slutet gott, allting gott...
fredag 12 mars 2010
Portobello,Piccadilly och en del annat...
onsdag 3 mars 2010
London Calling....
Imorse satt en hornuggla i syrenträdet utanför vårt fönster, något besvärad av ett gäng skator som var övermåttan närgångna. Den är vanlig i södra Sverige och en bit upp i mellersta Sverige.
Han kanske också var ute på vift??
lördag 27 februari 2010
Så jag tar min mats ur skolan och gitarren i min hand och vi vandrar i vinternatten ut.......
fredag 19 februari 2010
Fullt hus!!!
söndag 14 februari 2010
Söndagslunk
lördag 6 februari 2010
Målbild
torsdag 4 februari 2010
Kampen den går vidare-men hur?
Organisera er! Löd ropen en gång när folkrörelse och industralismen växte fram. Framåt kamrater! Men nu, då när kartan ritats om och det krävs att definiera omvärlden och varat med delvis nya erfarenheter och perspektiv? När omdefiniering sker hela tiden per automatik, och man ibland vill skrika STOPPA VÄRLDEN, och man genast inser att det går ju inte, hur sluter vi oss samman? Nu i denna tid när sammanhållning och gemensamma strävanden är viktigare en någonsin. Nu träder vi fram, välfärdssystemets riddare, vi rider in på mötesplatser och i rådrummen och intager staden, landet och världen eller.....?
söndag 31 januari 2010
Richard Bona
Frågan kvarstår, vad skiljer människa och djur? Jag lyssnar vidare på Richard Bona.
lördag 30 januari 2010
Jag är en människa..........

torsdag 28 januari 2010
Säkerhetsvakten

tisdag 26 januari 2010
50 minuter dans...gästspel Eskilstuna
Jag vistas inte dagligdags i den svenska skolan, men jag är imponerad att expressiv dans kan fånga elever i årskurs 6-9. Vi läser om strulet, och förstår att elever och lärare har det tufft, men jag tror det är viktigt att lyfta fram när det funkar. Så många fina möten, jag minns tjejerna från Fröslunda som efteråt bad mig ropa tillbaka några av dansarna, så att man fick tillfälle att säga några ord och ta några bilder på sina nyvunna favoriter. Jag minns ögonblick av kontakt när dansarna skred runt i publiken och varligt tog i hand...Häftigt i stunden som varar länge,länge...
söndag 24 januari 2010
Dans-ett sätt att uttrycka sig
Kommer hem från en omtumlande dansuppvisning i Eskilstuna Sporthall,rörelsekraft, precision och känsla.Publiken och konstnärer smälte samman, ett fragment och några ögonblick av ett underbart fantaseri.Imorgon väntar skolföreställningar,det blir spännande att se vilket mottagande föreställningen får hos eleverna?
lördag 23 januari 2010
Förfluten tid
Många stannar där och lever med en längtan efter det där som var, det vanda och det inarbetade.Tryggheten i barn och ungdomens hågkomster. I sociala sammanhang pratar vi allt som oftast oss bakåt i tiden. Det nya är lite farligt och hotande, för att det blir mer och mer oförutsägbart kanske?
Jag tänker så här om förfluten tid.
Den jag är idag, denna dag summan av all tid som förflutit, allt jag erfarit, tänk att jag får vara med och ta mig ann framtiden, med allt detta i bagaget?
Samhället behöver ta tillvara alla dessa samlade erfarenheter som människor har, när vi blickar framåt.
onsdag 20 januari 2010
Morgonritual 2
Alla har sina invanda rutiner, man gör som man alltid gjort eller? Klockan ringer 6.00. Kärestan gör morgongymnastik,jag hämtar den lövtunna lokaltidningen, och sätter på kaffet.Papegojan är mån att få lite omsorg från var och en av oss annars blir det ett j...vla liv, han är också van och har rutiner. Så sitter vi där på var sin sida av bordet tyst försjunkna, jag med sport och nöjesdelen och kärestan med dagsnyheterna.Några korta kommentarer och instämmanden i övrigt,tyst samförstånd.
Dagens vedrmödor smyger sig på oss, likt ett tassande rovdjur. Vi byter med varandra, kärestan börjar bakifrån i sport/nöje, ser om det finns något intressant på kultur/nöjesfronten, och lämnar sporten därhän.Hemmavarande sonen lever sitt eget liv och lyser med sin frånvaro. Jobbet väntar ....( läs gärna morgonritual 17 oktober 2009)
tisdag 19 januari 2010
I väntan på innevånare....
Men just i dag känns livet fantastiskt, så där som det gör ibland, det har inte hänt något sensationellt, det är bara så härligt. Mitt i stormens öga råder lugnet, så är det bara ibland....Och till våren flyttar familjen skata in i boet igen.Idag passar lite nostalgi...den gamle Lowden Wainwright III hittar den idoge på youtube. Det finns en inspelning från 78 av Motel Blues som inte går av för hackor om man letar lite extra....
fredag 15 januari 2010
Hur ska tycke uppstå?
Men ändå finns det icke självvalda utanförskapet här, lurpassande på var och en, och med en regering som ökar klyftorna mellan människorna blir det ju inte bättre.
Dessutom nu när det är stundande valår ,då så mycket står på spel, så konkurerar medierna om vår gunst i TV-soffan.
OS i Vancover,Melodifestivalen,VM i fotboll i Sydafrika, listan kan bli hur lång som helst. Det känns hur kul som helst för mig som är idrottsintresserad. Jag kommer dessutom att följa laget i mitt hjärta mot SM-guldet i handboll.
Men var finns utrymmet för politiken i våra liv, kan man fråga sig? Och hur ska tycke uppstå mellan väljare och förtroendevald i denna smet? Ansvaret vet vi ju, det bär vi alla på........
Jag har förresten lagt upp en gammal låt på min "reverbnationsida" här bredvid. Den är från början av -90-talet Gammelman-Livsträdet, när min pappa hade gått bort.
torsdag 14 januari 2010
Den skapande människan...
I min kommun har man valt att inte söka medel från skapande skola. Problemet med valfriheten som regeringen hela tiden prisar är att kultur inte kan duttas med.Man måste istället baka in kulturen i det vardagliga arbetet i skolan liksom det var meningen från början i den s.k Sörmlandsmodellen för att ta ett exempel. Där alla barn i Sörmland kommer i åtnjutande av dans, musik och teater under alla åren i grundskolan. Barnkulturen är dessutom fastslagen i FN:s barnkonvention.
Aktionsgruppen för barnkultur hade ett uppdrag av regeringen att se över barns och ungas möjligheter till kulturengagemang och eget skapande, och komma med förslag på hur området skulle stärkas.
Tänka framåt, men göra nu - Så stärker vi barnkulturen
SOU 2006:45, men vad har det blivit av denna genomlysning?
Det fanns en gång ett levande nätverk för barnkultur i Sverige. Nätverket bestod av pedagoger och konstnärer knutna bl.a till de barnkulturcentra som fanns runt om i Sverige. Många av verksamheterna gick in under kommunernas kulturskolor tyvärr och försvann när åtstramningarna drabbade kommunernas ekonomi. Vem företräder den skapande utforskande människan? Har skolan utrymme för det? Var finns det plats för att ta vara på de erfarenheter som musikhandledare, drama och danspedagoger och konstnärer kan bidra med.Men framförallt hur gör vi barn och unga mer delaktiga i samhällsarbetet om de inte får verktygen?
tisdag 12 januari 2010
Tinariwen-ökenblues
lördag 9 januari 2010
Livsresan
Smärtans njutning och glädjens ångestfyllda längtan......
fredag 8 januari 2010
Kvällssamtal
Det är barnen som i mångt och mycket lärt mig vem jag är som vuxen, de har visat mig på känslor som jag inte trodde jag besatt. De har lockat skrattet ur mitt innersta likaväl som ilskan,så är det bara.
Det är den största gåvan i mitt liv att ha så fina barn.
onsdag 6 januari 2010
Min musik....
Men vi ger oss ut på vår Vintervandring.....
tisdag 5 januari 2010
Brottsoffer
Men görs det något för anhöriga till förövare? De är ju också brottsoffer. I preventivt syfte är det av stor vikt, jag tror nämligen att brottsbenägenhet kan gå i arv. Det är svårt att bryta det sociala arvet.