onsdag 20 oktober 2010

Makten och pengarna gör det möjliga omöjligt?

Vi sitter i en biosalong och lyssnar på dragning efter dragning om den digitala revolution som tar oss i anspråk dygnets alla 24 timmar. Där sitter vi med gapande munnar, den gamle slitne poeten som nu är bypolitiker på en mindre ort, regissören och skådespelaren, den beskäftiga damen som driver en egen biograf bland andra nyfikna. Där sitter också på ena flanken, ägarna till stora delar av biograf-Sverige, och på andra sidan, på den andra flanken Folkets Hus och Parkers företrädare.
För bioägarna sätter pengarna och lönsamheten den yttre gränsen, poeten tittar på innehållet, och Folkets Hus och Parker ser den digitala mångfalden som en demokratisk rättighet.
Det ligger många frågor i luften som aldrig ställs. Det försiggår ett kulturellt tvåfronts krig i salongen, som jag tror inte alla upplever. Vi ställs inför spännande utmaningar och fantaserier.
Men något skymmer sikten....
Poeten mötte jag på tidigt 80-tal, när vi sammanstrålade under Lyrikveckan på Hallstaberget i Sollefteå och frågade oss "Överlever Sången". Jag konstaterar att frågan kvarstår.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar