onsdag 27 april 2011

Medborgare

Medborgare som kunder, ekonomisk och social rättvisa vad är det? Är det att vi nyttjar samhällets resurser precis som när vi åker till köpcentret, där det egna valet framförallt avgörs av plånbokens storlek, och där det och innehållet styrs av tillgång och efterfrågan?
Kom och köp! Åldringsvård och skola säljes till lägstbjudande!
Ekonomisk och social rättvisa är något annat, som många kanske glömt. Det är att vi tillsammans ser till att våra barn har en skola värd namnet, och att våra äldre kan känna sig trygga på ålderns höst, och där du och jag är medborgare.



2 kommentarer:

  1. Inte lätt nu när ekonomin styr våra liv. vad strävar folket efter? att göra samma misstag som usa?
    samma sorts ekonomi som nu usa med obama i spetsen försöker frångå.
    Dvs sjukvårdsreformen .b.l.a
    Den nuvarande regeringen håller på att dela sverige i två ekonomier
    dvs dem som har råd... o dem som är utstötta o inte har råd... vill vi skapa ett sådant sverige ?

    SvaraRadera
  2. Jag läser Björn E:s recension av Bengt Göranssons Tankar om Politik i Dagens Arena:
    Ju mer politikerna underordnar sig ekonomiska mål, desto mer tenderar man att bli en del av förvaltningen, istället för att vara medborgarnas förlängda arm som kontrollerar förvaltningen. ”Politiken kommer därigenom att avpolitiseras, att bli apolitisk”, menar Göransson. Att ha tänkt färdigt, att det bara fanns en enda väg – det var samma sorts tankemässiga rigiditet, som gjorde att sovjetkommunismen föll. ”En dag kommer nyliberalismen att ha gått samma öde till mötes genom sin oförmåga att underkasta de egna teserna en intellektuell och ifrågasättande prövning”, menar Göransson, slut citat.
    Återigen, sätt medborgarna, människorna i centrum, inte pengarna.

    SvaraRadera