tisdag 8 december 2009

Bra kämpat-men hur långt räcker det?

Igår tog sonen välförtjänt sitt körkort, efter att ha kämpat med detta parallellt med tredje året på gymnasiet. Det är tufft för våra tonåringar, jag tänker på de som ej har stödet hemifrån ekonomiskt och socialt att klara av alla krav och förväntningar som samhället ställer på de unga.
Vi lever helt klart i 2/3 dels samhället, och vi är skiktade och indelade från det att vi föds.Det solidariska samhället byggde på att jämna ut och att skapa förutsättningar för alla att vara med. Ett körkort idag kostar mellan 12-15000 kronor hos en bilskola, och vem har råd till det när man knappt får ihop det till mjölken på bordet. Nu höjer regeringen studiebidraget med 431 kronor i månaden 2010 men vad hjälper det? De flesta ungdomar behöver extrajobb, men när det inte finns några extrajobb....tufft blir det.
Telefon, dator listan kan göras lång över prylar dessutom som är av nöden tvungen för att man skall hänga med.
Jag brukar berätta ibland om tiden när vår kommunal musikskola var avgiftsfri, och säga att det då inte hängde på mammas eller pappas plånbok om man skulle få musicera. Nu hänger allt mer och mer på mammas eller pappas plånbok.
När den dessutom är tom då är det tungt........vare sig man vill musicera eller ta körkort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar