Vandrar över den gamla dammen mot gräddtårta med jordgubbar. Spängerna sviktar mjukt under fötterna. Det doftar myrmark,pors och det rostbruna vattnet ligger stilla.
Den årliga strapatsen innan sillen och nubben går denna gång under ett bitvis grått molntak, men det gör stämningen än mer trolsk och förväntansfull. Lantmätaren pekar med van hand ut färdväg , sevärdheter men också villovägar. Hans engagemang smittar av sig på följeslagarna.
Vad finns mer att önska en midsommarafton än en vandring uti i det blå....?
ur.wikipedia.org om midsommar
Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta inlagd sill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill.
Traditionen att äta sill och färskpotatis är relativt ung och skapades i storstäderna på 1920-talet. Förr sågs det som slöseri att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt (i Nordsverige hinner dessutom inte potatisen växa så tidigt som till midsommar), och inlagd sill var att betrakta som vardagsmat.
Många dricker nubbe till maten. Det dricks också mycket öl och andra alkoholhaltiga drycker under helgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar